WO - TIJD

WOTijd.JPG
Uitvindingen

Volgende 10 voorwerpen kennen we allemaal, maar wanneer werden deze voorwerpen uitgevonden? Duid de juiste periode bij elke foto aan
Een uitvinder is iemand die iets bedenkt wat nog niet bestond. Niet te verwarren met een ontdekker. Een ontdekker vindt iets wat al bestond, maar wat nog niet eerder door iemand was gevonden (ontdekt).

Van vele oude uitvindingen weet met niet juist wie de uitvinder is. Bijvoorbeeld het wiel. Dit is een uitvinding die geleidelijk tot stand kwam. Het was het resultaat van het werk van vele mensen en beschavingen.

Vaak wordt de uitving van een voorwerp toegeschreven aan verschillende personen. Deze mensen waren gelijktijdig, maar op andere plaatsen aan het uitvinden.

Sommige dingen werden toevallig uitgevonden.
In 1970 probeerde een chemicus sterke lijm te ontwikkelen, maar het resultaat van zijn werk was een kleefstof die niet goed plakte. Toen de uitvinder twee stukken papier van elkaar trok die met de kleefstof aan elkaar waren geplakt, merkte hij dat de lijm aan het ene papier bleef zitten of aan het andere. Een collega van de uitvinder gebruikte de kleefstof om briefjes in zijn psalmboek te kleven. Hij kon de papiertjes er weer uitnemen zonder de bladzijden van zijn boek te beschadigen. Zo ontstond het idee voor de gele POST-IT-papiertjes.

Aan andere uitvindingen werd heel lang gewerkt.
Edison deed ongeveer 6000 proeven voor hij de gloeilamp had ontwikkeld.

Ook nu worden er dingen uitgevonden. Uitvinders kunnen een patent aanvragen (octrooi). Je krijgt dan een papier waarop precies staat wat je heb uitgevonden en dat jij de eerste bent die het heeft bedacht.

Vele voorwerpen hebben sinds hun uitvinding grote veranderingen ondergaan. De eerste computer was zo groot dat hij zelfs niet in de klas zou passen. Tegenwoordig zijn de computers maar zo groot als een boek.

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be