LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: Vredesbrug straalt

Lees aandachtig de tekst en los de vragen op!

Vredesbrug straalt

vredesbrug.jpg
Onlangs zijn de renovatiewerken aan de Vredesbrug in Willebroek over het Zeekanaal Brussel-Schelde beëindigd. Nu straalt ze in al haar pracht en glorie.

De Vredesbrug in de volksmond bekend als de brug van Willebroek, werd gebouwd in de eerste jaren na de tweede wereldoorlog. Ze werd gebouwd op dezelfde plaats als de oude brug, die vernield werd tijdens de oorlog.

Deze metalen hefbrug is gemaakt van ijzer en geklonken staal. Ze is ongeveer 53 meter hoog.
Nu is de brug een monument van industrieel archeologie. Dit wil zeggen dat ze beschermd wordt en dat ze bewaard moet blijven zoals ze is, zodat de mensen later ook nog kunnen genieten van deze prachtige constructie. Het is dan ook geen overbodige luxe dat deze ijzeren dame een opknapbeurt kreeg. Zo werden het brugdek en de hijskabels vernieuwd en werd de oude grijsgroene kleur vervangen door een frisse azuurblauwe kleur. En om ’s avonds te kunnen schitteren kreeg ze nieuwe sfeerverlichting. Bij het kiezen van de sfeerverlichting werd niet alleen aan de brug gedacht, maar ook aan de omwonenden. Er werd gekozen voor verlichting die de omgeving niet te fel verlicht. Lichtvervuiling is namelijk erg schadelijk voor mens en dier en kan best vermeden worden.

Vroeger kreeg deze brug ook wel eens de naam Brug der Zuchten, dit omwille van het lange wachten wanneer er verschillende boten moesten passeren. Nu straalt de Vredesbrug en mogen de Willebroekenaars fier zijn op deze ijzeren dame. En zeg nu zelf de naam Vredesbrug staalt op zich al.

Marleen Brocken

Bronnen :
* Waterwegen en Zeekanaal http://www.wenz.be/Recreatie/Erfgoed.html
* www.nieuws.be

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be