LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: Boeken

Schrijf onder elke flaptekst de juiste boektitels.
graaf sandwich en andere etenswaardigheden.jpghet begint ergens.jpghet rijk van heen en weer.jpghier is lola.jpgoorlogsgeheimen.jpgtien torens diep.jpgtot ziens.jpg
Graaf Sandwich
en andere etenswaardigheden
Het begint ergensHet rijk van Heen en WeerHier is LolaOorlogsgeheimenTien torens diepTot ziens


Beschrijving 1
Dit boek gaat over de 11-jarige Tuur die in Zuid-Limburg woont. Zijn dorpje is bezet door de Duitsers en het leven van alledag verandert. Eerst vinden Tuur en zijn buurmeisje Maartje dat wel spannend. Maar later ontdekken ze de lelijke kanten van de oorlog. Als Maartje Tuur in vertrouwen neemt over een levensgevaarlijk geheim, komt de oorlog écht dichtbij.
Kinderen die het boek hebben gelezen, zijn unaniem enthousiast. Het leest als een trein, is superspannend, en leert iets over de Tweede Wereldoorlog.
Titel:

Beschrijving 2
Het leukste halfuurtje van de dag voor de zieke Anna is als mama komt voorlezen. Ze leest uit het prentenboek van Tim en Ischa. Als het vogeltje Ischa op een dag wordt gepakt door een kat, weet het jongetje Tim hem net te redden. Maar na een liefdevolle opvang gaat Ischa toch dood. Mama vertelt Anna dat Ischa altijd verder leeft, achter de ogen van Tim, en zo voor altijd met Tim kan meekijken. Naar zo'n plekje, achter mama's ogen, wil Anna misschien ook wel toe...
Titel:

Beschrijving 3
Dit boek gaat over de hond Spot en de poes Muis. Zij voelen aan hun water dat er slecht weer op komst is. Maar Baasje en Vrouwtje willen niet luisteren. Als er toch een enorm zware storm door de tuin raast, zijn de gevolgen groot. De tuin en de veranda zijn verwoest, maar ook je gedachten raken in de war. Spot en Muis ervaren dat je het leven anders gaat bekijken als er een storm over je heen blaast.
Titel:

Beschrijving 4
Fup en Lusje vluchten samen weg van een nare kinderboerderij op zoek naar geluk. Ze komen terecht in een mysterieus rijk, waar ze dwalen door Grensland, Toenland en Anderland en waar ze de vreemdste personen ontmoeten. Soms zelfs gevaarlijke! Maar Fup en Lusje zijn zelden bang. Eerder nieuwsgierig naar wat er nog meer gaat komen en ... goed in staat om zich goed door dit avontuur heen te kletsen.
Titel:

Beschrijving 5
Een boek vol (w)etenswaardigheden, over zaken waar je normaal gesproken niet bij stilstaat maar die wel leuk zijn om te weten. Smakken is bijvoorbeeld gezond, omdat er dan zuurstof in je mond komt, waardoor je beter proeft. En het eten van snot geeft energie, omdat het suikers bevat. De Italianen haten spaghetti Bolognese, want die saus hoort bij tagliatelle. En de Tartaren uit het oude Mongolië zijn de uitvinders van het tartaartje. Door stukken vlees onder hun zadel te leggen tijdens dagenlange ritten te paard, werd het vlees lekker dun en mals...
Titel:

Beschrijving 6
Lola Velosa is een heel gewoon meisje en toch ook weer niet. Ze heeft een Braziliaanse vader en een tante van 2 jaar die Polly Pockets opeet. Lola heeft ook een paar miljoen fans, want eigenlijk is zij de beroemde zangeres Jacky Jones. In haar dromen dan.
In het echt zoekt ze op haar nieuwe school naarstig naar vriendinnen. Maar dat is nog lang niet makkelijk. Flo stinkt naar vis, Frederike heeft nooit tijd om af te spreken, en als Annalisa dan eindelijk bij haar thuiskomt, rent Lola's vader ineens spiernaakt de badkamer uit. Zo lukt het natuurlijk niet en Lola besluit het anders aan te pakken. Het feest voor het 100-jarige bestaan van de school, waarbij alle kinderen een ballon mogen oplaten, komt goed van pas.
Titel:

Beschrijving 7
Stef wil al van jongs af aan – net als zijn vader en broer – de mijn in. Zijn beste vriend Victor wil dat ook, ondanks het feit dat Victors vader in de mijn verongelukt is. De jongens hebben er een geheime club voor opgericht waar niemand anders lid van mag worden. Ze hebben elkaar beloofd om later samen 'naar beneden' te gaan. Wel 800 meter diep! De stoere Wietske wil ook bij de club. Dat kan natuurlijk niet, want meisjes mogen nooit naar beneden. Als de jongens uiteindelijk toch zwichten, moet Wietske eerst een test doen.
Titel:
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be