LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: bananen

Lees de tekst aandachtig en los de vragen op.
Klik op het juiste antwoord.

Bananen

Jij eet vast wel eens bananen. En je weet dat het heel goed mogelijk is dat die helemaal uit Ecuador komen? Bananen groeien alleen in warme landen waar het ook veel regent. Ecuador is zo'n land. Tenminste op sommige plaatsen in Ecuador is het heel warm en vochtig. Op die plaatsen zijn grote bananenplantages aangelegd. Dat zijn enorme stukken grond waar een heleboel bananenplanten bij elkaar staan.
plantage.jpg
Hoe groeit een bananenplant?
Bananen groeien aan een bananenplant. Dat is een grote plant die wel 7 meter hoog kan worden. Kijk maar eens naar het plafond van jullie lokaal. Een volwassen plant is ongeveer 2 keer zo hoog. Een bananenplant bestaat uit allemaal bladeren, die uit een wortelstok omhoog groeien. Die wortelstok kun je niet zien. Die zit namelijk onder de grond. Je kunt een wortelstok vergelijken met een lange tak of stam. De bladeren zitten heel dicht tegen elkaar aan. Daardoor lijkt het net een stam. Pas bovenaan waaieren de bladeren uit elkaar. Een bananenplant doet er ongeveer negen maanden over om volwassen te worden.

Hoe groeit een banaan?
De stengel van de bananenplant bestaat dus uit allemaal bladeren die tegen elkaar aangedrukt zitten. Tussen de bladeren door wringt de bloemstengel zich naar boven. Die bloemstengel kan wel een paar meter lang worden. Aan de top van de stengel groeit een grote paarse knop. Omdat de stengel zo lang is, hangt de knop al snel naar beneden. In die knop zitten bloemen. Daar beginnen de bananen te groeien. In het begin zijn de banaantjes nog niet krom en staan ze recht op de stengel. Net als de tanden van een kam. En dan gebeurt er iets vreemds. Langzaam groeien de bananen omhoog en worden ze krom. De geleerden zijn het er niet over eens waarom dat gebeurt. Er zijn een boel verklaringen voor, maar zeker weet niemand het. Als iemand vraagt "Waarom zijn de bananen krom?", kun je maar het beste antwoorden "Daarom!". Zo zijn ze nou eenmaal. Je vraagt je toch ook niet af waarom een appel rond is?
paarse knop.jpg
Een zware vracht
Uit één knop groeien wel 5 tot 10 handen of kammen bananen. Dat kunnen bij elkaar wel 200 bananen zijn. Voor een bananenplant is dat een hele vracht. Wist je dat zo'n hele tros bij elkaar wel 50 kilo kan wegen? Elke plant heeft maar één knop. Dat is maar goed ook, anders zou het wel een erg zware klus worden. Als de bananen geoogst zijn gaat de plant dood. Gelukkig groeit er vlak naast de oude plant een nieuwe uit de wortelstok omhoog.
bananen.jpg
Hoe komen de bananen bij ons?
Als de bananen dik genoeg zijn, wordt de hele tros afgesneden. Hij wordt aan een soort kabelbaan gehangen die door de plantage loopt. De bananen aan de tros zijn dan nog helemaal niet lekker. Ze zijn groen. Ze worden expres te vroeg geplukt, omdat ze nog een lange reis moeten maken. Als ze al geel waren, dan kwamen ze verrot en vol met beurse plekken bij ons aan. De bananen worden eerst gewassen. Daarna wordt de tros in kleinere stukken gesneden. De trossen bananen die wij in de winkel kopen, zijn dus eigenlijk kleine stukken van een hele bananenkam.
tros.jpg
Nu gaan de bananen in dozen naar de bananenschepen. In die schepen is het heel koel. Daarom blijven de bananen onrijp en groen. Pas als ze aangekomen zijn krijgen ze het warmer. Dan worden ze in warme hallen gelegd. Dat zijn rijphuizen. Daar krijgen de bananen hun gele kleur en hun lekkere smaak.
boot.jpg
Verschillende soorten
In Nederland zie je meestal de gele banaan die je zo uit de hand kan opeten. Maar er zijn nog veel meer soorten bananen. Er zijn bijvoorbeeld kleine zoete banaantjes, grote groene bakbananen en rode bananen. Met elke banaan kun je weer andere gerechten maken. In Ecuador wordt de groene bakbanaan heel veel in de soep gegeten. Lekker hoor.
soorten.jpg

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be