Welkom op het Open Leerhuis!


Het Open Leerhuis is een initiatief van Scholengroep Rivierenland dat deel uitmaakt van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Binnen de scholengroep is er projectruimte gecreŽerd om online leerstof aan te bieden. We hebben dit project het Open Leerhuis gedoopt.
Open
= We willen iedereen bereiken (leerling , ouder, leerkracht, opvoeder, ...)
Leerhuis
= Leer - en oefenruimte waar leerstof gecombineerd wordt met een leerstrategie.
Het open leerhuis (OLH) is een verzamelsite van leuke oefeningen waarmee leerlingen zowel thuis als in de klas zelfstandig aan de slag kunnen om op eigen tempo leerstof te verwerven en om verworven kennis te testen.

Concept :

De website van het Open Leerhuis bevat een databank van oefenstof die sinds 2004 is opgestart. Elk jaar worden er meer en meer oefeningen aan deze databank toegevoegd. De oefenstof was in eerste instantie gericht op het lager onderwijs maar ondertussen bieden we ook al enkele oefeningen aan voor het kleuter- en secundair onderwijs. Alle oefeningen werden tot nu toe met Hot Potatoes aangemaakt. Dit is een gratis softwarepakket dat ons toelaat op een snelle en makkelijke manier interactieve oefeningen aan te maken. Deze software heeft ook zijn beperkingen, daarom zijn we steeds op zoek naar betere alternatieven. Binnen het onderwijs wordt ICT (informatie- en communicatietechnologie) steeds belangrijker. ICT wordt steeds minder gezien als een apart leergebied, maar eerder als een middel om in alle vakken te gebruiken.

Doel :

ICT geeft meerwaarde aan iedereen (thuis en op school) om altijd en overal de kans te krijgen te leren wat je wenst. Dit project sluit daardoor ook naadloos aan bij het AAL- project (Anytime Anywhere Learning). Leerlingen kunnen dankzij onze website oefeningen maken waar en wanneer ze het maar willen. Wanneer een leerling wat achterop raakt of wat extra oefeningen wenst te maken omdat hij/zij de les niet kan bijwonen door ziekte dan kan dat vanaf nu. Dit kan de taak van de pedagogische begeleiders alleen maar aanvullen en verrijken. De term "vergemakkelijken" vermijden we bewust. Leren is en blijft een inspanning. Deze inspanning creatief invullen en uitdagende leerstrategieŽn aanbieden is het doel van het Open Leerhuis. Bovendien wil het Open Leerhuis uitnodigend werken voor leerlingen.

Inhoud :

We hebben onze website zo kindvriendelijk mogelijk opgebouwd opdat elk kind moeiteloos door deze site kan surfen. Alle oefeningen zijn in eerste instantie opgedeeld per "hoofdstructuur". Voor het basisonderwijs hebben we de oefeningen daarna opgedeeld per leergebied. De meeste leergebieden bevatten ook nog een afzonderlijke verdeling in domeinen. Aanvullend wordt naast elke oefening de moeilijkheidsgraad aangegeven met een aantal gekleurde sterretjes. ( / / )

De meeste oefeningen werden door de leerkrachten van onze basisscholen aangebracht.
Voor sommige leergebieden hebben we nog geen of zeer weinig oefeningen. Wij proberen deze zo snel mogelijk aan te vullen. Mocht u zelf nog over oefeningen beschikken dan mag u die altijd opsturen of doormailen (oefeningen@openleerhuis.be). Kom dus geregeld eens langs in ons Open Leerhuis. Je zal er steeds nieuwe zaken ontdekken.

Verbetering :

Gelieve ons elk foutje te melden aub. We zorgen ervoor dat alle oefeningen grondig gecontroleerd worden. Maar een tikfoutje is snel gemaaktÖ Meldingen van fouten in de inhoud, typefouten, "link"-fouten, taalfouten of andere reacties zijn steeds welkom op oefeningen@openleerhuis.be. De feedback die we reeds eerder mochten ontvangen heeft ons leerrijke informatie bezorgd en heeft ervoor gezorgd dat het Open Leerhuis geworden is wat het nu is. We onderschrijven immers de stelling "Alles kan beter!"

Gebruiksvoorwaarden :

Wenst u een hyperlink naar onze website op uw site toe te voegen? Gelieve hiervoor altijd gebruik te maken van deze afbeeldingen en steeds rechtstreeks naar de homepagina http://www.openleerhuis.be te verwijzen.

logo_olh_groot.jpg logo_olh_medium.jpg logo_olh_klein.jpg

Je kan deze afbeeldingen makkelijk op uw website toevoegen door onderstaande code te gebruiken:

Grote afbeelding: *.gif of *.jpg

Medium afbeelding: (*.gif of *.jpg)

Klein afbeelding: (*.gif of *.jpg)


Hyperlinks die rechtstreeks naar de oefeningen verwijzen zijn niet toegelaten en worden als diefstal aanzien. Aangezien wij u deze materie gratis aanbieden vragen wij er enkel naamsvermelding voor in de plaats. Gelieve dit ook te respecteren! Voor meer informatie of bijkomende vragen kan u steeds terecht op info@openleerhuis.be .

het OLH-team